Kapitel 3 Introduktion
3.1 Bakgrund
Denna rapport är framtagen av Regionalt cancercentrum väst som underlag för behovsplanering av strålbehandling i VGR och Halland.
Arbetet utfördes hösten 2016 och våren 2017.
3.2 Uppdraget
Uppdraget för rapporten är att utifrån befintlig data, skatta förekomst av nydiagnostiserad cancer för kommande tioårsperiod i Västra Götalandsregionen (VGR) och (hela) Halland. Underlaget begränsas till de tio vanligaste cancerdiagnoserna i upptagningsområdet (se avsnitt 5). Uppgifterna presenteras aggregerat oavsett ålders-, köns- eller geografisk fördelning inom respektive diagnos.
Modelleringen bygger primärt på demografisk data. Initialt fanns också en ansats till förfinad prediktion baserad på folkhälsodata men detta har visat sig svårt (se avsnitt 11).
3.3 Antal nydiastogniserade fall
Rapporten fokuserar på antalet nydiagnostiserade fall per år. Antalet fall torde vara mest relevant för prognostisering av kommande behandlingsbehov. Alternativa mått, såsom antalet diagnossatta per 100000 invånare kan vaar av större intresse vid epidemiologiska studier för jämförelser mellan olika populationer men detta är ej av primärt intresse för denna studie.
3.4 Tidsintervall
Ursprungligt önskemål för prediktion var i form av en tioårsperiod framåt i tiden. Då arbetet initierades 2016 skulle detta innebära en prediktion över intervallet 2017-2026.
Registrering av observerad cancerincidens sker dock med viss eftersläpning till regionala tumörregistren (och därmed cancerregistret). Varje års cancerincidens anses “fullständigt” rapporterat först i november månad efterföljande år. Då denna rapport skrivs, våren 2017, är således uppgifterna för 2016 ännu ej fullständiga. Vi utgår därmed från observerad data till och med 2015 och predicerar uppgifter från och med 2016.
3.5 Femårsintervall
Vi kommer konsekvent att redovisa uppgifter per femårsintervall. Slumpmässig variation mellan kortare tidsintervall jämnas därmed ut något och ger stabilare skattningar. Detta är också den metodik som traditionellt används vid denna typ av prediktioner, så även för länder och regioner med större befolkningsunderlag än vad som är aktuellt i denna studie.
På senare tid har dock framförts viss skepsis mot nyttjande av diskreta tidsintervall och därmed “step wise linear regression”. Försök har därefter gjorts med så kallade “splines” för att åstadkomma mer kontinuerliga prediktioner. Vi kommer här att nyttja en prediktionsmodell (se avsnitt 2.2) som ej tar höjd för sådana splines. En senare utveckling av sådan modell är av intresse men bedöms ligga utanför ramen för denna rapport.
3.6 Observerad data
Cancerincidensen i Sverige har rapporterats enligt lag till Cancerregistret sedan 1958. Uppgifter om befolkningens sammansättning och antal finns tillgänglig sedan 1968. Vi väljer dock att fokusera på observerad data från och med 1981.
Dels gör vi bedömningen att framtida incidensutveckling bör skattas utifrån någorlunda moderna observationer, dels gör uppdelningen i femårsintervall att vi behöver börja på ett år som medger en sådan uppdelning av åren fram till och med 2025.