3 Vejledning til supervisorer
Har du forslag til forbedringer eller tilføjelser til denne vejledning, så kontakt venligst koordinerende klinisk lektor Søren O’Neill på soeren.oneill@rsyd.dk eller tlf 4043 2004.
3.1 Introduktion til supervision af biomekanik studerende
Der ligger en kort introduktion til nye supervisorer på Youtube https://www.youtube.com/watch?v=SPXBsrdIbBI
3.2 Hvad er en miniCEX?
miniCEX er en forkortelse for mini Clinical Evaluation eXercise og er grundlæggende blot en standardiseret måde at bedømme og dokumentere kliniske komptencer på, i en superviseret patientkontakt.
Metoden er veldokumenteret og ydermere hurtig og let at anvende i klinikken.
I den tilpassede version vi anvende på klinisk biomekanik, har skemaet to sider:
- En side med basis info om patienten, aktiviteten, supervisor, etc – udfyldes af den studerende
- En side med faglig bedømmelse og kommentarer – udfyldes af supervisor
Som supervisor skal man med andre ord, kun forholde sig til en enkelt A5 side.
Den studerende bør præsentere dig for en miniCEX i umiddelbar sammenhæng med den kliniske aktivitet der skal bedømmes – ikke 5 timer og 3 patienter senere…
Den øverste linje omhandler patient kompleksiteten – her skal du som supervisor komme med en subjektiv vurdering af, hvor kompleks den pågældende patient/patient-relaterede opgave var. Bedømmelsen gives som en score mellem 1 og 9.
En ‘lav’ kompleksitet (score 1-3) er når:
Kommunikationen er let og ubesværet. Patienten er let omgængelig, positiv og engageret. Den kliniske præsentation er ikke atypisk eller specielt omfangsrig.
En ‘middel’ kompleksitet (score 4-6) er når:
Kommunikationen er ubesværet, men kræver at der anvendes gode kommunikations teknikker. Patienten fremtræder naturlig og nogenlunde afslappet. Den kliniske præsentation er kun lettere udfordrende.
Og en ‘høj’ kompleksitet (score 7-9) er når:
Kommunikationen er besværlig til trods for at der anvendes korrekte teknikker. Patientens adfærd er udfordrende (aggressiv, grædende, etc). Den kliniske præsentation er atypisk, uvanligt omfattende eller på anden udfordrende.
Definitionerner for de tre bedømmelser (‘lav’, ‘middel’, høj’,) er hentet i RUBRIC’en, som beskrevet i afsnittet Hvad er en RUBRIC? herunder.
Kun domænet ‘Patient kompleksitet’ bedømmes som ‘lav’, ‘middel’ eller ‘høj’, men på tilsvarende måde skal følgende domæner bedømmes, som ‘utilstrækkelig (1-3)’, ‘acceptabel (4-6)’ eller ‘udemærket (7-9)’:
- Anamnese optagelse – med fokus på indholdet … får den studerende afdækket den relevante information
- Obj. undersøgelse – med fokus på indhold og teknik … får den studerende undersøgt relevante forhold og på en måde som er retvisende
- Professionalisme – optræder den studerende som man vil forvente af en sundhedsfaglig akademiker
- Klinisk dømmekraft – drager den studerende de rette konklusioner og træffer han/hun fornuftige valg
- Kommunikation – er skriftlig og mundtlig kommunikation effektiv og fordrende for patientkontakten
- Effektivitet – kan de studerende fokusere på det vigtigste og administrere tiden hensigtsmæssigt
- Overordnede kliniske kompetencer – hvor overbevisende er den studerendes kliniske kompetencer, generelt
Bemærk, at der til hvert domæne (fraset patient kompleksitet) er mulighed for at afkrydse ‘Ikke obs’ til de tilfælde hvor du ikke har haft anledning eller mulighed for at observere den studerendes kompetencer på det pågældende domæne.
3.2.0.1 Eksempler
Hvis du ikke har været fysisk tilstede til at observere anamnese optagelsen, kan du så bedømme domænet ‘Anamnese’?
Ja, du vil formentligt på baggrund af den studerendes præsentation kunne vurdere i hvilket omfang anamnesen har indhentet de relevante informationer — derimod vil du næppe kunne vurdere domænet ‘Kommunikation’ (ift anamnesen) uden at være fysisk tilstede.
Hvordan vil du bedømme den studerendes vurderering af behov for MR skanning, hvis han/hun laver en utilstrækkelig henvisning?
Selve rationalet for en henvisning kan bedømmes under punktet ‘Klinisk dømmekraft’, og henvisningen i sig selv kan bedømmes under domænet ‘Kommunikation’.
Hvordan vil du bedømme en objektiv undersøgelse, hvor den studerende har svært ved at gennemføre en fyldestgørende (eller meningsfyldt) objektiv undersøgelse fordi patienten er svært smerteplaget.
I så fald, kan skal domænet ‘Patient kompleksitet’ muligvis bedømmes som ‘høj’ da “Patientens adfærd er udfordrende (aggressiv, grædende, etc) [og] den kliniske præsentation er atypisk, uvanligt omfattende eller på anden udfordrende.”. Domænet ‘Objektiv undersøgelse’ skal derimod bedømmes i forhold til de givne omstændigheder – var de indsamlede oplysninger så fyldestgørende og retvisende som det var muligt at opnå? Blev undersøgelsen tilpasset patientens tilstand?
Det er vigtigt at miniCEX bedømmelsen ikke kommer til at stå i stedet for en mundtlig feedback:
miniCEX’en, online logbogen osv er nødvendige ift at kunne dokumentere den enkelte studerendes kliniske læringsaktiviteter men det er den mundtlige feedback, anerkendende tillid og faglige supervision der sikrer at den studerende rent faktisk lærer noget … og det er selve formålet med klinikopholdet – dokumentationen er blot et værktøj.
3.3 Hvad er en RUBRIC?
Rubric’en er relateret til de 9 punkter på miniCEX skemaet som skal bedømmes med en score mellem 0 og 9.
Rubric’en beskriver nogle ‘forankrings-punkter’ som definerer de enkelte scorer ift supervisors bedømmelse af de kliniske færdigheder. Rubric’en kvalificerer således bedømmelsesscoren med en beskrivelse af de færdigheder scoren reflekterer og definerer nogle kriterier hvormed de enkelte bedømmelsesscorer kan adskilles.
3.3.1 Patient/case kompleksitet
|
(Score 1-3) |
(Score 4-6) |
(Score 7-9) |
Kompleksitet |
Kommunikationen er let og ubesværet. Patienten er let omgængelig, positiv og engageret. Den kliniske præsentation er ikke atypisk eller specielt omfangsrig. |
Kommunikationen er ubesværet, men kræver at der anvendes gode kommunikations teknikker. Patienten fremtræder naturlig og nogenlunde afslappet. Den kliniske præsentation er kun lettere udfordrende. |
Kommunikationen er besværlig til trods for at der anvendes korrekte teknikker. Patientens adfærd er udfordrende (aggressiv, grædende, etc). Den kliniske præsentation er atypisk, uvanligt omfattende eller på anden udfordrende. |